Maig del 68, franquisme i revolució: "Els ulls dels homes mentiders" de Jordi Coca

La repressió franquista, el món intel·lectual, la clandestinitat, ideals democràtics... aquesta és la trama que Jordi Coca recrea en la seva novel·la, "Els ulls dels homes mentiders".

"Els ulls dels homes mentiders" de Jordi Coca. Editorial Comanegra

La trama es basa en els anys de joventut de l'Ernest que viu més aviat com un actor-espectador entre dos realitats. D'una banda, el món familiar burgès que es respira a casa seva, amb ideals connivents amb el franquisme. D'altra banda, un nou món que descobreix el 1965 quan es matricula a la universitat i comença a freqüentar una nova realitat clandestina amb pensaments contraris al règim.

El protagonista viu en una dualitat constant de sentiments. La seva família li demana que no s'involucri amb la gent revolucionària. Però, ell tempteja el terreny, fascinat per un grup de teatre que viu al marge de la legalitat. D'aquest nou món rep molta informació, nous ideals, nous corrents polítiques i de pensament... però ell mai es mulla, mai es decanta ni per un ni pels altres. Es queda així amb el millor dels dos móns: viure la revolució, absorbir tot un nou món intel·lectual, experimentar amb la seva sexualitat... tot això, però, amb la protecció i l'estabilitat econòmica dels seus pares.

L'Ernest passeja de puntetes per la revolució i pel mític Maig del 68, quan el franquisme perseguia amb duresa totes les intencions democratitzadores impulsades sobretot pels estudiants universitaris. En un relat en primera persona, l'Ernest comparteix les seves il·lusions, pors, inquietuds i dubtes, la immaduresa d'una joventut que es revolta en contra del franquisme i que patirà en primera persona la brutalitat de la policia feixista. La presó, les tortures i la mort eren reals i conseqüència directa dels enfrontaments amb el règim opressor i repressor. 

El 1969, l'Ernest fuig, o millor dit, els seus pares l'obliguen a fugir de Barcelona i del franquisme claustrofòbic dels anys seixanta. El jove ple d'incerteses i de pors per les possibles conseqüències dels seus actes se'n va a París per descobrir el món intel·lectual francés i recordar els seus anys universitaris.

Aquest llibre és un regal per sentir en la pròpia pell la incertesa i els dubtes d'un jove sense uns ideals definits que s'impregna de cultura, de política i de vida. La Barcelona gris i confosa dels anys 60 és el marc històric perfecte per endinsar-se en aquesta teranyina d'ideologies i emocions.


Comentarios

Entradas populares